Vila oblikovana peskom i talasima

U dizajnu ostrvske arhitekture, uzimanje inspiracije iz prirode stvara nove oblike, teksture i ambijente, koji rastvaraju granice između prirodnih i arhitektonskih pejzaža. U projektu ove mediteranske vile imitirali smo okolinu, istovremeno čineći da savremena arhitektura bude utkana u pejzaž.

Inspirisani dodirom, mirisom i vizuelnim senzacijama jadranske obale, odlučili smo da kroz celokupan dizajn kreiramo utisak stajanja na obali. Stojeći ispred vile, prvi kontakt je oblikovan zidom sa teksturom koja oponaša pesak i stene pored mora. Podizanjem pogleda uz fasadu, pažnju privlači nežno svetlucanje sunca na staklenoj ogradi, poput onog koje se javlja na površini morske vode. Da bismo akcentovali ovu mešavinu čulnih senzacija, igrali smo se i uređenjem prostora mirisima, dodajući maslinovo drvo, lavandu i smilje, kako bismo u projekat uveli jedinstven i specifičan miris koji asocira na jadransku obalu.

Dvorište poput plaže

Pronalazeći uvek nove načine da prevedemo čarolije iz prirode u savremeni dizajn, mediteranski povetarac pretvorili smo u uglaste elegantne oblike vile – usmeravajući vizure i otvarajući dom ka okruženju. Na fluidan način, mirne kubične strukture volumena kuće naginju se ka pejzažu, opuštajući formu i stvarajući duge meke linije koje prate teren i horizont.

Prevod doživljaja plaže u eksterijeru je najupečatljiviji je u dvorištu vile, oblikovanom kružnim fluidnim strukturama nalik kamenu, a akcentovanom šljunkom i svetlim drvetom. Na sredini dvorišta nalazi se posebno dizajniran bazen, koji kombinuje pravougaonu i kružnu geometriju, a u nekoliko opadajućih nivoa vizuelno citira ulaz u more sa nijansama plave boje na različitim dubinama bazena. Kameni prostor za sedenje u dvorištu stvara jedinstveno mesto okupljanja za porodicu, mirne okrugle geometrije. Uređenje dvorišta se još više povezuje sa jadranskim okruženjem uvođenjem velikih prirodnih stena, oblikovanih vetrom i talasima, koji su simboličan izraz dizajna koji smo stvorili unutar kuće.

Tok otvorenog prizemlja


U unutrašnjosti dnevne sobe – centralnog prostora za okupljanje, koristili smo meku peščanu nijansu i zakrivljene površine da kreiramo talasasti ambijent unutar vile. Nasuprot oblom zidu i zakrivljenim površinama plafona, pravougaonim staklom na stepeništu, stvorili smo savremeni izgled, koji u igri kontrasta dodatno ističe kružne i fluidne forme dnevne zone. Dodajući pejzažne elemente u enterijer dnevne sobe i koristeći dvostruku spratnu visinu kako bismo maksimalno iskoristili svetlost, izmešali smo karakteristike zatvorenih i otvorenih prostora, stvarajući jedinstven ambijent za stanovanje.

Trodimenzionalni karakter zidova akcentovan je oko kamina, koji daje dubinu prostoriji i proširuje prostor u celom prizemlju. Zakrivljenjem zida dizajnirali smo okrugli oblik prostora za sedenje, stvarajući nekonvencionalan prostor za okupljanja. Na ovaj način, prostor za dnevnu sobu funkcioniše kao sopstveno ostrvo, u okviru otvorenog plana prizemlja.

Kupatila inspirisana vodom

Valoviti tok prizemlja dalje se razvija u celoj kuhinji, koja se nadovezuje na dnevnu sobu. Dizajn kuhinje karakterišu svetla nijansa drveta i kontrast između pravougaonih kuhinjskih elemenata i specijalno dizajniranog kuhinjskog ostrva postavljenog na dve fluidne strukture zaobljenih uglova. Uklanjajući pravougaone ivice i površine na nameštaju, od ulaza, kroz dnevnu sobu i kuhinju do staklene fasade sa pogledom na dvorište – stvorili smo neprekidan tok kretanja koji povezuje prednju i zadnju stranu vile.

Prepoznata kao prostori definisani vodom, kupatila u ovoj vili su zamišljena kao citat teksture i procesa kojim voda oblikuje kamen. Vertikalnost prostorija naglasili smo jakim teksturama na zidovima, čiji zaobljeni i krivudavi detalji daju višeslojnost ambijentu. Igranje sa mekim difuznim osvetljenjem i korišćenje zakrivljenih elemenata kao polica omogućilo nam je da stvorimo specifičnu fluidnu geometriju i vizuelni efekat koji upotpunjuje citat prirodnog okruženja i stvara minimalistički izraz prostora inspirisanog vodom.

 

Spavaće sobe u vili

Mirni ambijenti spavaćih soba nastali su projektovanjem površina zidova bez ivica, čime je stvoren kontinuirani protok prostora. Igrajući se sa višeslojnim vertikalnim površinama i prelazima između spavaćih soba i njihovih sopstvenih kupatila, eliminisali smo pravougaone hodnike i stvorili meke skulpturalne strukture koje prelaze sa zidova, preko ugrađenih skladišnih jedinica u jedinstvene komade nameštaja.

Fluidni oblici koji stvaraju jedinstven tok i simbolizuju ostrvsku lokaciju vile akcentovani su u drvenim i gipsanim materijalima, naizmenično između mekih ivica i oblina u drvetu, kao i zrnaste teksture nalik pesku u zidovima. Koristeći ove taktilne elemente, oblikovali smo i jedinstvena uzglavlja koje se protežu od zidova do otvorenih prostora prostorija, stvarajući strukture slične školjkama koje se mogu naći na obali.

Naginjanje volumena vile pod različitim uglovima dolazi do svog najvećeg potencijala u spavaćim sobama, zahvaljujući staklenim otvorima i balkonima sa pogledom na more. Prozori pune spratne visine omogućavaju suncu da uđe u spavaće sobe, i klizi preko zakrivljenih zidova meke boje, stvarajući jedinstvenu igru odraza i senki, sličnu uvalama i grotovima ostrva.

U ovom dizajnu, maksimizovali smo udobnost klijenata i kreirali novu arhitekturu specifičnu za lokaciju koja koristi okruženje kao inspiraciju za stvaranje jedinstvenog modernog jezika ostrvske arhitekture.