Dnevna zona iz drugog ugla

Dizajn kuća na lokacijama sa fantastičnim okruženjem omogućava uspostavljanje stalnog dijaloga između enterijera i eksterijera, kroz boje, oblike, vizure i teksture. U projektu ove vile igrali smo se sa različitim kontrastima i luksuznim prostorima koji porodici omogućavaju zajedničko provođenje vremena i uživanje u vizurama.

Već po svojoj lokaciji, smeštena na uzvišenju iznad različitih prirodnih i urbanih celina, ova vila je upućivala na otvaranje prostora ka eksterijeru, dok su nas navike i želje klijenata vodile u nesvakidašnjem pravcu – stvaranja više dnevnih boravaka kao prostora porodičnog druženja. Na ovaj način, sama kuća je podeljena na nekoliko celina, koje se mogu koristiti potpuno nezavisno, ili u različitim režimima u toku dana za različite porodične aktivnosti.

Ulazna zona kuće pleni jakim vizuelnim izrazom i crnom bojom koja se prenosi preko nekoliko tekstura – od letvičastih zidnih obloga, preko kamenih površina stepeništa, glatke obrade plafona, sve do sjajnih detalja u nameštaju koji blagim odrazom prostorije daju gotovo misteriozan nagoveštaj dnevne zone u prizemlju. Crnim površinama kontrastiraju bele kamene ploče na podu, kao i drveni parket koji naglašava horizontalno pružanje dnevne zone.

Kao poseban detalj u prostoru ulazne zone ističe se skulptoralno stepenište, koje se nadovezuje na monumentalni izraz objekta, te pored funkcionalne, dodaje i estetsku vrednost prostoru.

Koristeći crnu boju kao podlogu likovnih poteza u dizajnu ovog prostora, kao kontrast smo iskoristili upečatljivu rasvetu sa tačkastim elementima, raspoređenim u dinamičnom ritmu, čime se razigravaju sve površine prostorija. Crnom bojom na zidovima, do posebnog izražaja dolaze prozori, koji otvaraju vizure ka okruženju, čineći tako lajtmotiv čitavog projekta. Elegantni pravougaoni otvori ponavljaju se kao detalj u celom projektu i tako artikulišu fokalne tačke prostorija.

Za svaku vizuru – po dnevni boravak

Specifičnost ove vile ogleda se u brojnim prostorima za porodično okupljanje, koji su otvoreni prema različitim pogledima, i odabirom i dispozicijom nameštaja predviđaju različite tipove druženja.

Tako je dnevna soba u prizemlju pretežno svetla, sa modernim nameštajem orijentisanim prema središtu prostorije, i zajedno sa trpezarijom čini prostor u kome se odvijaju formalnije aktivnosti poput druženja sa gostima, ili većih okupljanja. Akcenat u prostoru čini kamin između dnevne sobe i trpezarije kojim dominira simetrična šara prirodnog kamena.

Ova dnevna zona orijentisana je ka dvorištu i sa staklenim površinama u punoj visini i širini dnevne sobe, omogućava otvaranje ka vrtu i prožimanje otvorenog i zatvorenog prostora.

Dnevnoj zoni u sklopu trpezarije, kao kontrast tamnim ravnim površinama dodati su paneli sa štukaturama na zidu koji komunicira sa štukaturom pretprostora za ćerkinu zone, odvojene staklenom pregradom, sa suprotne strane dnevne zone prizemlja.

U okviru prizemlja uz trpezariju smeštena je kuhinja dizajnirana kroz sisteme monolitnih struktura, kamenog ostrva u crnom mermeru i vertikalnih elemenata u punoj visini koji su obrađeni metalik površinama i blago reflektuju svetlost koja dopire kroz stakleni deo fasade.

Dnevna soba na spratu namenjena je pretežno opuštanju i druženju porodice, pa prostorom dominiraju udobne garniture, orijentisane ka pogledu prema gradu, ali i ka zidnoj površini za video projekcije. U simboličkom, ali i prostornom smislu, ova prostorija predstavlja jezgro kuće i centralno mesto porodičnog života.

Kako po svojim dimenzijama, tako i po upotrebi prirodnog materijala na podnim, zidnim i plafonskim oblogama, na moderan način je uvedena toplina drveta kao elementa kućevnosti u ovaj monumentalni prostor.

I uz ovaj dnevni boravak nalazi se prostor kuhinjskog tipa. Dok je kuhinja u prizemlju u crnim tonovima namenjena pripremi hrane, kuhinja na spratu je projektovana kao šank, koji karakteriše kamena struktura u svetloj boji, ali i ugaoni prozor koji otvara vizuru ka brdovitom prirodnom okruženju vile. Ovaj pogled, zajedno sa vizurom koja se pruža sa suprotne strane, uvodi poprečni pravac u arhitektonsko oblikovanje objekta, pa se upravno na horizontalno pružanje dnevne zone, akcentovano drvetom, uspostavlja poprečni pravac usmeravanja pogleda, kroz jezgro okupljanja.

Luksuz je u nesvakidašnjem

Nesvakidašnji detalji i jedinstven pristup projektovanju ovog objekta upečatljivi su u svim prostorijama, ali poseban akcenat na efektu neočekivanog omogućio je stvaranje posebnih ambijenata koji svakodnevicu čine luksuznom.

U glavnoj spavaćoj sobi na spratu uveli smo zanimljiv ambijent u vidu kružne osnove prostorije. Zakrivljenjem zidova i prostora za odlaganje, dobili smo funkcionalno korišćenje oblika koji se retko koristi u stambenoj arhitekturi, a koji u ovoj vili akcentuje neočekivana i elegantna rešenja.

Uz glavnu spavaću sobu projektovano je kupatilo koje svojim tamnim koloritom i upotrebom prirodnih tekstura mermera i drveta predstavlja miran prostor za relaksaciju. U ovoj prostoriji igrali smo se sa kontrastima staklenih površina prozora na jednom zidu, odnosno drvenim oblogama na suprotnom zidu, čime smo postigli igru svetlih i tamnih tonova i učinili da kupatilo deluje kao zasebna kapsula u sklopu dizajna spavaće sobe.

Osim dnevnih boravaka namenjenih porodičnom druženju, projekat je specifičan i zbog još dva „intimnija“ dnevna boravka. Jedan od njih, u svetlim tonovima, pripada izolovanoj celini za ćerku dela kuće, sa spavaćom sobom, kupatilom, i sopstvenom dnevnom zonom.

Kako dosta pažnje u svojim projektima posvećujemo devojka i mladima, i u ovom projektu smo se potrudili da postoje posebni prostori u kome jedna devojka može da organizuje sopstvena okupljanja nezavisno od funkcionisanja ostatka vile.

U okviru dečije zone vile, korišćenjem ugaonog prozora i svetlih tonova, kojima kontrastira oštrija geometrija plafonske rasvete, dekonstruisali smo tradicionalna tumačenja zidova, prozora i osvetljenja i kreirali jedinstven i harmoničan sklop sačinjen iz naizgled suprotstavljenih elemenata.

Najslobodniji dizajnerski izraz u ovoj vili uočljiv je u podzemnoj etaži objekta, odnosno u teretani koja je dizajnirana kao svojevrsni spoj savremene funkcije i antičkog vrednovanja sporta i fizičkih aktivnosti. Ove karakteristike uticale su na dizajn, pa smo tako u potpuno svetlom ambijentu prirodnih tonova intervenisali gotovo muzejskom vitrinom sa statuama u pokretu, kako bismo spojili sport, umetnost i dizajn.

Zahvaljujući sceničnom okruženju i specifičnim željama naših klijenata, kreirali smo jedan sasvim drugačiji stambeni prostor, koji dekonstruiše tradicionalne uloge i proporcije prostora, i uvodi novine u rezidencijalnu arhitekturu.