Dizajnerski hotel kao autentično mesto susreta sa drugom kulturom

Prostori hotela pored svojih osnovnih funkcija kao mesta boravka tokom odmora pružaju i mogućnost da se dožive kao prva mesta interakcije sa kulturom podneblja koje se posećuje. Upravo kao jedinstveni prostori u koje je utkano značenje podneblja, hoteli postaju mikrosvetovi u koje je dizajnerski utkano čitavo okruženje, kako bi boravak bio što upečatljiviji.

U našoj arhitekturi, dizajn hotela prožima luksuz i specifičnosti okruženja, bilo da je u pitanju traganje za arhitekturom koja će na najbolji način omogućiti uživanje u Mediteranu, odsjaju mora i pokretu talasa, ili onom koja će vajanjem strukture unutar šume stvoriti osećaj prožimanja sa šumovitim pejzažima, do one koja će arhitektonskim i dizajnerskim jezikom upoznati posetioce sa kulturom, tradicijama i specifičnostima destinacije.

Od zahteva za luksuznim smeštajem do dizajniranja autentičnog doživljaja

Proces projektovanja našeg heritage hotela u Crnoj Gori počeo je upoznavanjem sa zahtevima klijenta i karakteristikama lokacije. Počevši od luksuznog dizajna, odlučili smo da odemo korak dalje, i da u prostor uvedemo duh mesta kroz posebno dizajnirane motive.

Inspiraciju za ovaj korak, koji stvara razliku između smeštaja i doživljaja potražili smo u kulturi i tradiciji Crne Gore, njenom materijalnom i nematerijalnom nasleđu, pa smo tako kao ključne motive prepoznali živopisne boje narodne nošnje, njenu geometriju, teksture i tkanine, kao i zlatovez kao specifični dizajnerski detalj. Transformacijom ovih motiva u savremeni arhitektonski izraz kreirali smo prostor koji ne samo da odgovara na zahteve klijenta, već i stvara upečatljiv ambijent obogaćen elementima identiteta podneblja.

 

Odstupajući od očekivanih rešenja hotelskih prostora, koncept integracije nasleđa u dizajn iskoristili smo da otvorimo put ka stvaranju artističko-dizajnerskog narativa u prostoru, pri čemu se hotel vezuje za svoje kulturološko okruženje, a istovremeno postaje marketinški upečatljiv brend.

 

U spoju luksuzne arhitekture hotela i inspiracije iz nasleđa, upečatljivi motiv narodne nošnje – jelek jarkocrvene boje interpretirali smo kroz uzglavlje kreveta. Geometrizacijom jeleka i uvođenjem crvene boje u enterijer sobe, pored citata nasleđa dobili smo i fokalni element koji postaje akcenat i tačka usmeravanja pogleda korisnika. Kao omaž celovitosti nošnje, ovoj tački interpretacije jeleka pridružili smo i tekstil u svetlim tonovima koji smo sa narodne nošnje preneli na element drapera u enterijeru.

Rešenje je u neočekivanom…

Vodeći se principom stvaranja jedinstvenih enterijera, u našim projektima se kao savremeni luksuzni element pojavljuju zlatni detalji. U projektu hotela, ove detalje smo artikulisali citirajući tradicionalni zlatovez, i „tkanjem“ detalja u zidne ploče povezali savremeni dizajn i nasleđe.

Aktuelnost teme

Kao treći detalj prevođenja specifičnog karaktera podneblja u arhitektonski jezik, preuzeli smo figuru žene kao „stuba porodice“, koju smo stilizovali tako da postane ne samo simbol u enterijeru, već i toliko izražajan detalj, da postaje pečat prostora i nosilac vizuelnog identiteta hotela. Poseban značaj vizuelne interpretacije žene ogleda se i u vezivanju dizajna hotela za aktuelne društvene teme fokusirane na znamenite žene i valorizaciju njihove uloge u identitetu Crne Gore.
Geometrizovanim dvodimenzionalnim prikazom žene na posebno dizajniranim tapetama, interpretirali smo različite periode istorije podneblja, od vizantijskih i srednjevekovnih uticaja koje smo preveli u dvodimenzionalni lik nalik fresko-slikarstvu, do geometrije i boje kojima smo kreirali omaž savremenijem kulturnom nasleđu Crne Gore.

Veliki potencijal za dalju implementaciju

Na ovaj način, kroz gotovo avangardni pristup motivu nasleđa stvorili smo izražajan dizajnerski motiv sa velikim potencijalom za dalju primenu, kako kroz ženski lik, tako i kroz muški lik u pokretu, inspirisan tradicionalnom igrom, a koji se nalazi u prostoru konferencijske sale.

Pozicioniran kao kulminacija horizontalnog poteza zida uz krevet, i karakterističan po elementima različitih motiva kulturnog nasleđa tretiranih savremenim geometrijskim potezima, futuristički prikaz žene u različitim varijacijama postaje i simbol hotela u kome se prožimaju prošlost, sadašnjost i budućnost. Detaljima lukova u slogu zidnih ploča i zlatnih akcenata u ovu igru nasleđa i savremenog trenutka uveli smo i elemente autorskog pečata našeg biroa.

Prostor sobe pored vizuelno atraktivnih elemenata odlikuje i potpuna funkcionalnost koja se ogleda u suptilnom zoniranju prostora. Artikulišući prostor kroz pojedinačne potrebe korisnika prostora, dizajnirali smo dinamičan front zida sobe. Ovaj front počinje punim elementom ormana za odlaganje, koji ujedno odvaja ulaznu zonu sa kupatilom od ostatka prostora.

Masiv ormara postepeno se transformiše u prostor mini bara sa punim donjim elementom, da bi prema prozoru potez postao vizuelno i funkcionalno olakšan u vidu radnog stola artikulisanog tankim linearnim potezom ploče, koja suptilno akcentuje dnevnu zonu sobe. Iznad ove celine, tapete postaju svedenije u vizuelnom izrazu, dok u hodnicima hotela postaju pretežno bež sa razuđenim potezima zlatne intarzije.

Nije očekivano, generičko rešenje

Inovativnim pristupom materijalnom i nematerijalnom nasleđu lokacije kreirali smo spoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, kroz autentičan doživljaj. Dizajnom prostora u skladu sa duhom mesta stvorili smo upečatljivu arhitekturu koja postaje tačka interakcije posetilaca sa destinacijom, u kojoj se u luksuznom ambijentu za boravak i opuštanje mogu doživeti najupečatljiviji elementi kulture šireg okruženja.