Savremena arhitektura stambenih prostora dizajn kupatila identifikuje ne samo kao kreiranje jedne od elementarnih funkcionalnih celina stana, već i kao stvaranje prostora koji se koristi više puta u toku celog dana, te u kome se aktivni dan započinje i završava.

Posmatran kroz evoluciju korišćenja, prostor kupatila istovremeno obuhvata nekadašnje odvojene prostore toaleta i kupatila, koji su od antike do danas menjali svoj karakter od polujavnih i javnih prostora socijalizacije, relaksacije i higijene do privatnih prostora opuštanja i self-care-a. U današnjem trenutku, u savremenom stanovanju, prostori kupatila koriste se, prema istraživanjima Rema Kolhasa (Rem Koolhaas, 2014) u proseku 6-8 puta dnevno, zbog čega čine jedan od najfrekventnijih prostora stana.

Trudimo se da u svim našim projektima primenjujemo svetske principe arhitekture i dizajna, pa se tako u kupatilima koja dizajniramo može pronaći japanski princip po kome se prostor toaleta uvek razdvaja od prostora kupatila.

Privatnost protkana luksuzom

Smeštena najčešće u noćnim zonama, uz spavaće sobe, kupatila predstavljaju najprivatnije prostore stana. U našim projektima, težimo tome da za klijente kreiramo jedinstvene ambijente u kojima dan počinje i završava se prijatnim prostornim iskustvom.

To postižemo uvođenjem različitih elemenata u sam prostor kupatila, od funkcionalnih do neočekivanih – oni artikulišu jedinstvene prostore i efektom iznenađenja prevode funkcionalnu prostoriju u luksuzni doživljaj. Upotrebom custom-made nameštaja, staklenih vrata i površina, pažljivo odabrane dekorativne metalne galanterije i atraktivnih boja u nežnim tonovima, stvaramo prostore koji unose toplinu i luksuz u prostor svakodnevice.

Luksuzne elemente koji uzdižu ambijente kupatila u našim projektima čine lučna ogledala ili ogledala u punoj visini, koja zajedno sa dinamikom reflektujućih površina, kao i zemljanih i živopisnih tonova stvaraju atraktivne prostore. U našim enterijerima, dizajn kupatila direktno komunicira sa dizajnom ostalih prostorija u stanu, sa kojima čini kontinualni i jedinstveni vizuelni izraz.

Spa u domu

Korišćenje kupatila i potreba klijenata za luksuznim doživljajem prostora sve češće upućuju na uvođenje elemenata koji podsećaju na wellness i spa prostore, kojima se afirmiše potpuna relaksacija korisnika. Inspirisani evolucijom prostora od živopisnih javnih kupatila i hamama do savremenih spa centara, bogatih mirnim tonovima i prirodnim materijalima, težimo tome da u svakom našem kupatilu korisnik ima istovetan doživljaj – potpune relaksacije i ugođaja.

 

Arhitektura kupatila inspirisana vodom i opuštanjem ogleda se u poigravanju sa kontrastima svetlih i tamnih tonova, reflektujućih i mat zidnih površina i gradacijom osvetljenja. Na ovaj način, kupatila koja projektujemo mogu istovremeno odavati utisak tropskih šuma, mističnih pećina, modernih sauna, ili futurističkih ambijenata zasnovanih na primeni kružnih i lučnih elemenata sa reflektivnim akcentima.

 

Kao detalj koji povezuje potpunu funkcionalnost i relaksaciju, u našim projektima često se može uočiti i citat antičkih i savremenih tepidarijuma, u vidu ugradnih klupa i prostora za sedenje unutar prostora tuš kabina. Prilikom projektovanja u prirodnim predelima, trudimo se da povezivanje prirodnih materijala i elemenata komunicira i sa spoljnim prostorom, pa se neretko u našim projektima u kupatilima mogu naći i visoki prozori koji omogućavaju prodor prirodnog osvetljenja, koje na dinamičan način oplemenjuje teksture primenjene u dizajnu.

 

Dečija kupatila – prostori izraženog karaktera

Dok prostori master kupatila pretežno afirmišu relaksaciju i mir, a toaleti predstavljaju atraktivne nastavke ambijenata dnevnih zona, dečija kupatila dizajniramo kao živopisne prostore koji s jedne strane komuniciraju sa razigranim karakterom dečijih soba, a sa druge omogućavaju suptilne transformacije u korišćenju kroz elegantne i svedene poteze, kojima se naglašava odrastanje, bez potrebe za naknadnom promenom u dizajnu.

Upoznajući naše najmlađe klijente, atraktivni dizajn vezujemo za motive poput superheroja, likova iz crtanih filmova, ali i za omiljene boje koje stilizujemo kroz oblike, materijale i nesvakidašnje elemente koji čine vanvremenski dizajn sa kojim se odrasta.