PUJO HOSPITALITY 1
Pujo prostori gastronomskog užitka
Arhitektonski prostori restorana, kafića i barova jedinstveni su po mogućnostima za autentičan dizajn, pri čemu boravak u njima postaje svojevrsni doživljaj. U našim dizajnerskim projektima gastronomskih objekata, upravo je dizajn doživljaja ono što prostore čini jedinstvenim i upečatljivim.
Za razliku od stambenih objekata, u kojima je projektantski fokus na identitetu pojedinačnih klijenata, otelotvorenom u dizajnerskom izrazu koji podržava potpunu funkcionalnost svakodnevice u privatnom prostoru, prostori ugostiteljskih objekata omogućavaju drugačiji tretman, u kome dizajn stvara atrakciju za goste. Tako se i naš dizajn transformiše iz vajanja privatnog prostora sa svakodnevnim aktivnostima u stvaranje prostora razonode i dokolice koje gosti rado biraju.

U našoj arhitektonskoj i dizajnerskoj praksi zastupljeno je više tipova ugostiteljskih objekata, određenih različitim prostornim kontekstima u kojima se nalaze. Tako se među našim projektima mogu pronaći mali urbani kafei, restorani i barovi na plaži, krovne terase sa restoranima, mediteranske gastronomske oaze, te planinske kolibe.
Izazovne i naročito dvojake karakteristike projektovanja ovakvih objekata odnose se na funkcionalnost i pravila vezana za projektovanje prostora za pripremu hrane, te skladištenja i drugih aktivnosti koje se obavljaju najčešće izvan pogleda gostiju, do reprezentativnih prostora u kojima gosti borave. Upravo u ovom spoju zahteva pripreme hrane i pića i projektantskom postupku stvaranja atraktivnih prostora nastaju Pujo dizajnerski ugostiteljski prostori.
Gradski kafei i restorani

Smešteni najčešće u prizemljima objekata uz ulice, ugostiteljski objekti koje projektujemo u urbanim jezgrima karakteristični su po pogledu koji se prema njima pruža sa ulice kroz izloge, te jedinstvenim ambijentima koji pozivaju goste da se izmeste iz gradske vreve. Stvarajući ugostiteljski prostor kao maštoviti i razigrani mikrosvet utkan u gradsko jezgro, oslanjamo se na prirodne materijale ili živopisne boje, kako bismo dizajnom što jače naglasili mesto prijatnog doživljaja.
U projektu gradskog restorana inspirisanog granama,dizajnerskim motivima izvršili smo podelu prostora na manji deo uz uličnu fasadu i veći prostor u zaleđu restorana. Manji deo karakterišu posebno dizajnirani masivni komadi nameštaja obloženi mikrocementom, kojima je naglašen kontinuitet prostora i protok ambijenta preko zidova, podova, šanka i sofa za sedenje. U zaleđu restorana, organski prirodni motivi postaju sve izražajniji, te se kroz detalje transformišu iz apstraktnih formi u direktne citate elemenata iz prirode.

Kao nosioci prirodnih materijala pojavljuju se pleteni lusteri koji svojim ritmom stvaraju utisak sedenja pod lišćem, dok iz zadnjeg zida sa gipsanim motivom stabla i geometrizovane krošnje u prostor prodiru prirodne grane. Ovakvim poigravanjem sa teksturama i odabirom elemenata osvetljenja težili smo postizanju efekta prodora sunčevih zraka kroz krošnje, te smeni punih i prošupljenih materijala koji citiraju odnos kamenih tekstura i biljaka iz prirode.

Prilikom stvaranja glamuroznog efekta klub restorana u Tuzli, bilo nam je važno da eliminišemo utisak prizemlja i prisustva plafona koji ambijent čini kutijastim, te smo odabirom mekog raznobojnog nameštaja i pojedinačnih svetiljki koje su grupisane na plafonu poput rojeva svitaca stvorili gotovo magičan ambijent. Korišćenjem zlatnih detalja i baršunastih materijala u toplim tonovima, dizajnirali smo fotogeničan i prijatan prostor.

U kombinaciji bogatih nijansi pliša na komadima nameštaja, sa mermernim teksturama i zlatnim akcentima, prostor klub restorana obiluje luksuznim detaljima, dok tačkasta rasveta sa plafona povećava prodor pažljivo projektovanog osvetljenja po dubini objekta.
Restorani na krovnim terasama
Pozicija restorana na vrhovima višespratnica uvek nas iznova inspiriše da stvaramo prostore okupljanja i druženja koji komuniciraju sa jedne strane sa pogledom koji se pruža prema okruženju, a sa druge sa sunčevim zracima i antičkim korišćenjem krovnih terasa kao prostora za sunčanje. S tim u vezi, u našem dizajnu restorana na krovnim terasama, kao glavni projektantski motivi pojavljuju se igra svetlosti i senki otelotvorena u različitim teksturama i prozirnim materijalima, i otvorenost prema obodima prostora, kako bi panoramski pogledbio što atraktivniji.

Dizajn zasene i zaštite od vremenskih prilika na krovnim terasama u našim projektima određen je odabirom materijala i teksture kroz koju će svetlost biti propuštana u prostor. Repliciranjem mrežaste pergole u savremenim materijalima, u projektu restorana na krovnoj terasi postigli smo pravilan raster kroz koji su propušteni sunčevi zraci, dok se belim zidnim površinama sa lukovima u dva smaknuta sloja stvara efekat platna na kome se tokom dana projektuju dinamične senke.

Uzimajući u obzir atraktivnost pozicije restorana za različite događaje i proslave, prilikom dizajniranja restorana na krovnoj terasi fokusirali smo se i na stvaranje unikatnih fotogeničnih prostora koji postaju simboli restorana prepoznatljivi kao svojevrsne scenografske pozadine za virtuelne prostore društvenih mreža.
Upotrebom metalnih lukova kao struktura u prostoru, te tankih zavesa koje se vijore u prostoru obasjane svetlošću sa lanterne u središtu restorana, dizajnerskim motivima smo stvorili lako prepoznatljiv ambijent, koji na taj način postaje atraktivan, čime se restoranu povećava posećenost.

Gastronomija u mediteranskom ruhu
Veliki broj naših projekata vezan je za Mediteran i prostorne kontekste uz obalu, odnosno uzvišenja iznad morske površine u različitim zemljama. Prilikom projektovanja ugostiteljskih objekata na Mediteranu, težimo maksimalnom ostvarivanju kontakta sa okruženjem – vizuelnog koji se ostvaruje otvaranjem pogleda sa manjih terasa za ručavanje prema moru, ili taktilnog u kome projektantskim motivima podstičemo kontakt sa peskom, vodom ili biljkama.

U stvaranju mediteranske gastronomske oaze u Francuskoj, u dizajn restorana smo uveli motive projektovanja hotelskih kompleksa, te smo pojedinačne segmente za ručavanje arhitektonski artikulisali poput bungalova definisanih pergolama i zavesama umesto zidova, koji su rasuti u prostoru i poput naselja sa ulicama, stazama između gastro-bungalova usmeravaju kretanje prema plaži.
Kao kulminaciju ovakvog gastronomskog kompleksa odredili smo prostor same plaže gde smo, inspirisani širim kontekstom Mediterana na pesak smestili manje stolove uz koje se predveče sedi na jastucima na pesku, čime se u okviru restoranskog kompleksa pospešuje fizički kontakt sa mediteranskim tlom.

Među našim projektima restorana na Mediteranu, izdvajaju se i oni koji se nalaze na uzvišenju iznad mora.Vizuelni izraz jednog takvog restorana definisali smo pravougaonom geometrijom, a čitave ambijente artikulisali kao savremene terase iznad mora, koje materijalizacijom oponašaju prirodne celine kamena i vode, dok se njihova pravilna geometrija nadovezuje na arhitekturu objekta u kome se restoran nalazi.

Pri projektovanju prostora za ručavanje kao svojevrsnih vidikovaca, trudimo se da intervencije kreiramo prirodnim materijalima i tekstilom, umesto zidanim strukturama, kako bi lakoća arhitekture oponašala karakteristike okruženja, poput povetarca i talasa, koji su u naš dizajn utkani kroz lake teksture i organske forme.
Planinski lov na gastronomski užitak
Nasuprot projektovanju u mediteranskim kontekstima, u kojima se naš dizajn vezuje za eksterijere i oblikovanje nežnih tekstura koje komuniciraju sa površinom mora ili prirodnim tlom peščane plaže, projektovanje u planinskim kontekstima određeno je stvaranjem upečatljivih toplih skloništa, koja odgovarajući na hladne uslove eksterijera, stvaraju prijatne i tople ambijente dokolice.

Prilikom rekonstrukcije hotela na planini, posebnu pažnju smo posvetili restoranu kao jednom od najfrekventnijih prostora, koji ne posećuju samo gosti hotela. U arhitektonskom oblikovanju, bili smo inspirisani modernističkim karakterom arhitekture objekta, ali i centralnim ognjištem kao vernakularnim motivom planinske arhitekture, te smo kroz naš dizajn stvorili ambijent u kojem se ove karakteristike sustiču u sasvim novom izrazu.
Koristeći belu boju kao bazu koja se nadovezuje na snežne ambijente eksterijera, te orijentacijom stolova prema visokim prozorima koji okružuju restoran, formirali smo prozračni prostor sa centralnim jezgrom oko kružnog ognjišta, koje u crnoj boji komunicira sa profilima prozora i postaje simbolički i vizuelni akcenat prostora. Nasuprot metalnim i staklenim elementima restorana, u dizajn smo uveli drvene obloge i nameštaj kao tople elemente, kao i dve simetrično postavljene grane koje odaju utisak prodora eksterijera u unutrašnji prostor.
Pujo dizajnerski restorani
Radeći u potpuno različitim prostornim kontekstima, kreirali smo jedinstven projektantski postupak kojim odgovaramo na zahteve projektovanja ugostiteljskih objekata. Na ovaj način, ne samo da kroz arhitekturu objekata ispunjavamo funkcionalne zahteve za pripremu hrane, već tkanjem prostora uticajima okruženja stvaramo fotogenične ambijente koji poput scenografija oblikuju trenutke dokolice i postaju mesta kojima se gosti rado vraćaju.
